Hoe social media complementair (of niet) is aan je online marketingmix)
Home > Hoe social media complementair (of niet) is aan je online marketingmix)

Hoe social media complementair (of niet) is aan je online marketingmix)

Een online marketingmix kan elk bedrijf gebruiken om op de juiste manier met je klanten, opdrachtgevers en doelgroep te communiceren. Na het opstellen van een online marketingplan heb je duidelijk met welke doelgroep je te maken hebt en op welke manier je ze kunt bereiken. Maar voegt social media hier iets aan toe of juist niet? Dat bespreken we graag met je in deze blog. 

 

Wat is een online marketingmix?

Voor veel is de ’’gewone’’ marketingmix van McCarthy wel bekend, hierin worden de combinatie van product, prijs, plaats en promotie besproken voor het invullen van een marketingstrategie voor een bedrijf. Als marketeers spreken we over een online marketingmix als we het hebben over alle middelen die worden ingezet om de doelgroep op de beste manier te bereiken. We zullen je uitleggen wat de stappen van de ‘’gewone’’ marketingmix en van de online marketingmix zijn. Wil je meer informatie over online marketing? Download hier ons E-book: 10 vuistregels voor een praktisch online marketingplan. 

Marketingmix

De marketingmix bestaat uit:

  • Product: dit zijn alle factoren die invloed hebben op het kernproduct, tastbaar product en het uitgebreide product. Het kernproduct is wat de consument afneemt en dan niet het product zelf, maar welke functie het product heeft. Zo koop je bijvoorbeeld een televisie, maar koop je eigenlijk tijdvermaak door naar beelden te kijken. Het tastbare product is de verpakking en de kwaliteit. Een bedrijf heeft bijvoorbeeld een uitgebreid product als ze extra services aanbieden, zoals thuisbezorgen en installeren. 
  • Prijs: alle factoren die invloed hebben op de prijs. Hierbij wordt gedacht aan welke prijs een product moet hebben, of er aanbiedingen mogelijk zijn en of de consumenten bereid zijn om een hogere prijs te betalen.
  • Promotie: hierbij spreken over factoren die invloed hebben op de communicatie en het bereiken van de doelgroep. Voorbeelden hiervan zijn reclame op televisie of internet, persoonlijke verkoop en sales promotion.
  • Plaats: alle factoren die invloed hebben op de verbinding tussen de aanbieder en het product. Op welke manier kan ik het product of dienst bij mijn klant krijgen. Hierbij kun je denken aan het distributiekanaal en logistieke functies. 

Online marketingmix

De online marketingmix kun je opdelen in paid, owned en earned media.

  • Met paid media bedoelen we alle middelen waarvoor betaald moet worden om met de doelgroep te communiceren. Denk hierbij aan social media advertenties, affiliate marketing, SEA (Search Engine Advertising) en adverteren op platformen.
  • Earned media is alles wat je organisch hebt bereikt. Dit kan gewoon door content op je website of op social media te plaatsen. Je kunt bij earned media niet echt sturen welke doelgroep het moet bereiken.
  • Owned media heb je letterlijk ‘’geowned’’. Dit kun je doen via SEO (Search Engine Optimization), e-mailmarketing en landingspagina’s op je website.

Social media complementair aan online marketingmix

Zoals gezegd zien marketeers een online marketingmix als alle middelen die nodig zijn om de doelgroep op de efficiëntste manier te bereiken. In dit geval zouden alle  social media platformen een onderdeel zijn van deze middelen, maar kun je bijvoorbeeld ook denken aan SEO & SEA, advertenties en e-mailmarketing. Social media kan in dit geval aanvullend zijn voor je online marketingmix, omdat er opties onder zijn, zoals de verschillende platformen en er via adverteren. Waarschijnlijk heb je jouw doelgroep duidelijk en weet je ook waar ze zich online bevinden en welke content ze graag willen zien. Met de juiste content van jouw product kun je inspelen op de doelgroep om ze tot actie over te zetten. Het voordeel van organisch plaatsen op social media is dat dit geen geld kost. 

Het is ook mogelijk om je doelgroep gerichter te bereiken, dit doe je aan de hand van social ads. Hierbij maak je alsnog content van jouw product gericht op de doelgroep, maar kun je ook nog eens aangeven bij welke groep mensen deze berichten terecht kunnen komen. Aan social ads zijn wel kosten verbonden, maar hierbij ben je wel erg gericht bezig te communiceren met je doelgroep.

In principe kun je social media vooral onder de P van promotie plaatsen, hoe jij in contact komt met je doelgroep. Vervolgens communiceer je de P van Product en Prijs met hen. Sociale media uitbesteden.

 

Social media niet complementair aan online marketingmix

Social media is niet altijd even aanvullend aan jouw online marketingmix. Er wordt vaak gedacht dat social media de manier van communiceren met de klant is. Dit is niet helemaal waar, want er zijn nog een tal van andere opties waar jij je klant mee kan bereiken aan de hand van content. 

Aan de hand van social ads kun je erg gericht met je doelgroep communiceren. Het is alleen altijd een risico wat je neemt, want weet je zeker dat de doelgroep echt bereikt wordt en of het de doelgroep tot actie overbrengt. Dit geldt ook voor organische berichten op social media. Met organische berichten weet je nooit helemaal zeker of het de juiste doelgroep bereikt en is het afwachten totdat iemand tot actie komt. Wanneer je social ads of organische social media berichten in wilt zetten, kost het je vaak veel moeite en tijd, met een nog niet duidelijk resultaat. Daarom is het ook belangrijk om andere middelen te gebruiken dan social media, denk hierbij aan SEO en content op je website.

 

Social media complementair of niet aan je online marketingmix?

Hoe dubbel het ook is, social media kan zowel aanvullend als niet aanvullend zijn aan je online marketingmix. Wanneer je jouw online marketingplan hebt opgesteld, zal er ook een manier van communiceren met de doelgroep in besproken zijn. De doelgroep zal zich waarschijnlijk grotendeels op social media bevinden, waardoor je geneigd bent om via dit platform te communiceren. Het blijft echter altijd de vraag of je ze op de juiste manier bereikt en of je ze met jouw content omzet tot actie. Daarom blijft het altijd slim om ook vol in te zetten op andere middelen om met de klant te communiceren. 

Reputatiemanagement voor Social media

Om na te gaan of social media complementair, of juist niet complementair kan zijn voor je online marketingmix kun je aan reputatiemanagement doen. Bij reputatiemanagement monitor je alle berichtgeving die invloed heeft op hoe mensen naar jouw product of merk kijken. Reputatiemanagement heeft uiteindelijk als doel om hierop in te spelen om zo de reputatie te verbeteren of juist te beschermen. Wanneer er alleen maar negatieve reacties op je social media berichten worden geschreven, kun je wel nagaan dat dit niet heel goed is voor je merk (reputatie). Ook kan social media juist mensen positief laten reageren en dit delen op hun eigen socials, dit is juist weer goed voor de reputatie van je merk. Aan de hand van reputatiemanagement kun je dus eigenlijk kijken of het complementair of niet voor jou online marketingmix is. 

Social media uitbesteden

Social media is iets wat vele opties kent. Het is belangrijk om social media op de juiste manier in te zetten om je doelgroep te bereiken en om met ze te communiceren. Heb je geen tijd voor je social media of heb je geen idee hoe je het aan moet pakken? Wij helpen jou bij het volledig ontzorgen van jouw social media marketing.

10 vuistregels voor een praktisch online marketingplan

+ een stappenplan

Online marketing is een vak apart. Met deze 10 stappen zet je een sterk plan op dat rendement oplevert.

Download
10 vuistregels voor een praktisch online marketingplan
Online
Patrick | De Social Studio X

Chat nu met Patrick

Hi, Patrick hier! Wij ondersteunen meerdere van onze opdrachtgevers maandelijks op het gebied van Online Marketing.

Benieuwd hoe wij Online Marketing in zouden zetten voor jouw bedrijf? Stuur me een berichtje!