Dit is Threads: Het Nieuwe Social Media Platform van Instagram
Home > Dit is Threads: Het Nieuwe Social Media Platform van Instagram
Threads logo

Dit is Threads: Het Nieuwe Social Media Platform van Instagram

It’s about to get real. De nieuwe app van Instagram, Threads, is vanaf 14 december ook beschikbaar in Nederland, nadat het al maanden geleden gelanceerd is in de Verenigde Staten. Threads is ontwikkeld om stevig te concurreren met Elon Musk’s X, wat we voorheen kenden als Twitter.

Maar je zult vast denken “weer een social media app waar ik iets mee moet, maar wat?!” We’ve got you covered. Threads inzetten voor je marketingstrategie is niet voor iedereen relevant. Het heeft vooral een strategische, holistische benadering nodig.

Wat is Threads?

Threads houdt, zoals het nu lijkt, van overheerlijk schenen schoppen. Want de X-lookalike heeft verdomd veel van het daadwerkelijke X. Zo is Threads bedoeld voor het delen van korte tekstberichten (zoals op posts op X). Net als op X zie je korte berichten met afbeeldingen het meest. Om Threads te gebruiken moet je je registreren via je Instagram account. Er is geen andere optie op dit moment.

Threads is qua interface een visuele en eenvoudige app. Je kunt als gebruiker berichten uploaden tot max. 500 tekens, max. 10 foto’s per post en video’s met een maximale lengte van 5 minuten. Dit is meer dan wat je met een gratis account op X kunt.

Waarom komt Threads nu pas naar Nederland?

Zoals je al eerder las, is Threads al een tijdje actief in de VS, maar vanwege privacywetgeving in de Europese Unie kon de app niet eerder hierheen komen. Doordat Threads inmiddels “geslaagd” is voor de EU-wetgeving is de app vanaf 14 december ook beschikbaar in Nederland.

Wat biedt Threads voor marketingprofessionals?

Threads is er dus vooral voor bedoeld om persoonlijke updates en infotainment te plaatsen. Toch is de app ook geschikt voor zakelijk gebruik. De doelgroep op de app is namelijk erg jong, die nog ontzettend graag op zoek gaat naar “organische content”. Ook is de jongere doelgroep is in veel mindere mate vatbaar voor advertenties, waardoor een jonge app waar weinig op geadverteerd wordt, zoals Threads, supergoed aan kan slaan. 

Daarnaast heeft Threads natuurlijk veel dezelfde eigenschappen als de X-app waardoor je met Threads ook gelijke doelstellingen na kunt streven. Threads is het beste voor de volgende marketingdoelstellingen te gebruiken:

 1. Awareness: Ontwikkel een platform waar jij awareness creëert over jouw niche en vakgebied.
 2. Betrokkenheid: Creëer betrokkenheid door content te delen die past bij het probleem van je doelgroep en vraag hem om reactie.
 3. Expertstatus claimen: Deel waardevolle content die je doelgroep ook echt verder helpt, door kleine tips te delen over je vakgebied.
 4. Vertrouwen winnen: Deel relevante content, kleine videos of stel vragen die jou als kennisleider boven the pack of wolves zet.

Welke doelgroep vind je op Threads?

De doelgroep van Threads is voornamelijk jong, tussen de 18 en 35 jaar oud. De app is populair bij mensen die persoonlijke connecties en echte communicatie waarderen. Ze zien graag korte updates.

Wat voor content post je op Threads?

Op Threads kun je korte video’s, tekstberichten en foto’s delen. De app is vooral geschikt voor het delen van persoonlijke updates, zoals je dagelijkse bezigheden, je gedachten en gevoelens, of je favoriete muziek.

Threads is ook een goede manier om behind-the-scenes-content te delen met je volgers. Dit kan je helpen om een persoonlijke band met je klanten op te bouwen en ze te laten zien dat je een echt persoon bent. Het geven van tips, het delen van je werkwijze voor een project werkt ook goed. Dit omdat de doelgroep korte opeenvolgende berichten liever leest dan een krantentekst.

Zoals eerder vermeld kun je met een gratis Threads account tekstberichten tot maximaal 500 tekens delen, maximaal 10 foto’s per post en video’s met een lengte tot maximaal 5 minuten posten. 

Wat post je niet op Threads?

Threads is niet geschikt voor het delen van zakelijke content, zoals uitgebreide product aankondigingen. Lange content werkt niet. Houd het kort en concreet. Vermijd dus ook lange alinea’s. Houd het lekker bite-sized. De app is te persoonlijk gericht om lange content goed te laten werken. Je wilt mensen dus naar je website brengen om ze daar verder in de funnel mee te nemen.

Hoe neem je Threads op in je marketingstrategie?

Als je Threads wilt gebruiken als marketingkanaal, is het belangrijk om een sterke beschrijving en een duidelijke doelgroep te kiezen.

Tips voor het maken van effectieve Threads-posts

Hier zijn een paar tips voor het maken van effectieve Threads-posts:

 • Wees persoonlijk en eerlijk. Mensen willen echte mensen zien, dus deel je persoonlijke verhalen, gedachten en tips waarvan je weet dat mensen het nuttig vinden.
 • Gebruik visueel aantrekkelijke content. Alhoewel tekst de main way to go is zijn video’s en foto’s een geweldige manier om de aandacht te trekken
 • Wees consistent. Deel regelmatig content om je volgers betrokken te houden. Als je interactie goed blijft, merkt het algoritme dit op en kan het in je voordeel werken.
 • Houd het bite-sized. Korte zinnen, korte alinea’s, korte posts. Straight to the point.

Threads vs. X (Twitter)

Threads is gericht op persoonlijke connecties, terwijl X meer gericht is op nieuws en actualiteiten. Threads is een goede manier om achter-de-schermen-content te delen met je volgers of om je persoonlijke verhalen te vertellen. X is een goede manier om je bedrijf of merk in de spotlights te zetten of om met je klanten in contact te komen over actuele onderwerpen.

Threads is alleen beschikbaar voor gebruikers van Instagram, terwijl X voor iedereen beschikbaar is. Als je al een Instagram-account hebt, is het gemakkelijk om Threads te gebruiken. Als je geen Instagram-account hebt, moet je er eerst een aanmaken om Threads te kunnen gebruiken.

Threads is een relatief nieuwe app, terwijl X al jaren bestaat. Het heeft nog niet dezelfde gebruikersbasis als X, maar de app groeit snel.

Tips voor het gebruik van Threads voor marketing

Hier zijn een paar tips voor het gebruik van Threads voor marketing:

 • Wees consistent met je posts. Deel regelmatig content om je volgers betrokken te houden.
 • Kies de juiste topic. Je kunt op Threads maar 1 topic kiezen. Maak hier dus de juiste keuze in om je posts te laten zien aan een groter publiek.
 • Promoot je Threads-account op andere sociale media-kanalen. Laat je volgers op andere kanalen weten dat je ook op Threads actief bent.

Threads is een nieuwe en veelbelovende app met een aantal voordelen voor marketingprofessionals. Door de tips in dit blog te volgen, kun je Threads effectief gebruiken om je bedrijf of merk te promoten. Wil je Threads strategisch inzetten? Plan dan een strategiegesprek en ontdek wat dit kanaal je oplevert.

Online
Patrick | De Social Studio X

Chat nu met Patrick

Hi, Patrick hier! Wij ondersteunen meerdere van onze opdrachtgevers maandelijks op het gebied van Online Marketing.

Benieuwd hoe wij Online Marketing in zouden zetten voor jouw bedrijf? Stuur me een berichtje!