Wat is online marketing? | De Social Studio | Online Marketing
Home > Wat is online marketing?
Patrick van der Hoek wijst iets aan op Nynke haar scherm.

Wat is online marketing?

Online marketing is het promoten van je product of dienst via het internet. Dit kan verschillende doelen hebben. Zo kun je dit bijvoorbeeld doen om meer leads te genereren, meer verkopen te realiseren of door simpelweg je naamsbekendheid te vergroten. Het is per bedrijf afhankelijk wat het doel is van de inzet van online marketing. Voor een bedrijf dat B2B (Business to Business) diensten levert, kan het zijn dat deze online marketing gebruiken om nieuwe leads te vinden. Voor een nieuw restaurant uit de stad kan het handig zijn om de naamsbekendheid in het begin te vergroten. Voorbeelden van online marketing zijn social media marketing, content marketing, Conversion Rate Optimization, zoekmachine advertising (SEA) en zoekmachine optimalisatie (SEO). Het is belangrijk om van tevoren goed na te denken over wie en wat je wil bereiken. Dan kan je gericht content inzetten om dat doel te behalen. We gaan je nu vertellen wat deze verschillende disciplines inhoudt.

 

Digital marketing vs. online marketing

Er zijn verschillende termen voor online marketing die allemaal nauw verbonden zijn met elkaar. Zo heb je digital marketing, internetmarketing, online marketing en webmarketing. Online marketing is toch wel degelijk anders dan digital marketing! We leggen je de verschillen hieronder kort uit.

Digital marketing

Digital marketing is letterlijk marketing via digitale kanalen. De naam digital zegt dus iets over de manier waarop de communicatie plaatsvindt. Anders dan bij online marketing, waar je marketing bedrijft via kanalen die enkel en alleen online te vinden zijn, zoals social media, internet of e-mail, kan digital marketing ook plaatsvinden via televisie, SMS en een LED-bord langs de weg! Online marketing kan dus gezien wordt als onderdeel van digital marketing, omdat digital marketing alle vormen van marketing omvat waar een digitaal kanaal bij komt kijken, waar je bij online marketing alleen vormen van marketing hebt die via het internet lopen.

Internetmarketing

Uit ons stuk over digital marketing heb je dus al direct je antwoord gevonden over “Wat is internet marketing?” Internetmarketing is praktisch gezien hetzelfde als online marketing. Immers, je bedrijft marketing via het web oftewel internet. Online marketing is een hier simpelweg een mooiere naam voor die tegenwoordig onwijs veel gebruikt wordt door marketingbureaus. De kant-en-klare definitie voor internetmarketing is het promoten van je product op dienst via het internet. Bij De Social Studio zijn we gespecialiseerd in social media marketing waarnaast we ons voor onze klanten ook strategisch verdiepen in Zoekmachine optimalisatie, E-mailmarketing of Google Ads.

 

Het verschil tussen online marketing en traditionele marketing

Als we kijken naar de verschillen tussen vroeger en nu, dan is er met 100% zekerheid te zeggen dat het marketinglandschap waar we nu in leven haaks staat op dat van 15 jaar geleden. Waar je 15 jaar geleden bijna enkel en alleen offline marketingkanalen had om in te zetten, is je doelgroep bereiken via online kanalen tegenwoordig de standaard. De verschillen tussen deze twee zijn aanzienlijk, maar versterken elkaar erg goed. Dit heeft vooral met het doel en doelgroep van beide disciplines te maken. Waarom je minimaal voor online marketing zou moeten kiezen binnen je marketingstrategie? Alles online is meetbaar en doelgerichter in te zetten. Jij kunt namelijk online jouw doelgroep kiezen, waar je dat met offline marketingmiddelen niet kunt. Daarnaast kun je ook eenvoudiger meten wat je resultaten zijn voor een bepaalde campagne.

Offline marketing

Maar waarom dan toch voor offline marketing kiezen binnen je strategie? Dit heeft met je merk, positionering en doelgroep te maken en kan een bewuste keuze zijn. Verderop in deze blog bespreken we waarom een sterk merk belangrijk is voor je online marketingstrategie, maar dit geldt ook voor je offline strategie. Jij moet namelijk weten wat je wilt bereiken voor je merk. Hoe wil je bekend staan? Daarnaast kies jij natuurlijk je middelen op basis van waar je doelgroep zit of vatbaar voor is. Oudere mensen lezen bijvoorbeeld nog dagelijks de krant, jongeren doen dat via Instagram, TikTok of hun favoriete nieuws app. Daarnaast is niet elke boodschap even effectief offline/online. Wil jij mensen als politieke partij overhalen om voor je te stemmen, dan kun je naast online kanalen alsnog heel veel impact maken bij de stemmer door fysiek met ze in contact te gaan.

 

Het begint bij je merk en positionering

We hebben het vaker gezegd; zonder (onderscheidende) merkstrategie en positionering is succes behalen ontzettend moeilijk. Als jouw potentiële klant bij je aan tafel komt zitten, dan wil je op een bepaalde manier in hun hoofd zitten. Jij wilt dat zij iets van je denken, het liefste positief. Dit realiseer je makkelijker door onderscheidend te zijn van je concurrenten, want dan is het voor jouw potentiële klant een logischere stap om voor jou te kiezen. Bij De Social Studio zijn we gespecialiseerd in dienstverlenende bedrijven, dus hier gaan we wat meer over vertellen. 

Online marketing is voor dienstverlenende bedrijven belangrijk om leads te verzamelen voor hun dienstverlening, zodat Sales hiermee aan de slag kan. Een lead betekent niet dat iemand direct klant is, dus in de tijd dat iemand een lead is tot het moment dat diegene een handtekening zet onder de offerte, wil je het leadproces zo gemakkelijk mogelijk laten verlopen. Een goede merkvoorkeur vanuit de lead naar jouw organisatie helpt daar enorm bij. Als de lead namelijk het gevoel heeft dat hij of zij voor het probleem dat hij of zij heeft enkel en alleen bij jou terecht kan, omdat jij bent wat de lead zoekt, dan heb je hem al binnen voordat diegene nog een handtekening moet zetten. Zorg dus voor een sterke merkstrategie en branding die jouw organisatie juist op de kaart zet.

 

Online marketingstrategie als fundament voor je organisatie

Jij hebt als bedrijf doelstellingen die je wilt halen! (Heb je deze niet, dan wordt het tijd dat je die gaat bepalen!) Om die doelstellingen te halen wil jij reuring creëren bij je doelgroep. Dit doe je het allerbeste met een helder plan; een strategie voor de lange èn korte termijn. Zodra jij je doelen helder hebt, ga je kijken wie jouw doelgroep is, welke kanalen hij of zij gebruikt en wat het triggert. Achteraf meet jij aan de hand van KPI’s wat het resulaat van je campagnes is en of je je doelstellingen behaald hebt. Op basis hiervan stel je je doelen of strategie bij.

 

Werken met doelen

Hierboven benoemde ik reeds dat het stellen van doelen onwijs belangrijk is voor een effectieve en meetbare strategie. Maak deze doelstellingen altijd SMART:

  • Specifiek: maak kenbaar wat je precies wilt bereiken. Bijvoorbeeld 10 nieuwe leads
  • Meetbaar: is je doelstelling te meten? Kun jij die 10 nieuwe leads ergens meten?
  • Acceptabel: past dit doel bij jouw bedrijf en wens je geen gouden bergen?
  • Realistisch: is je doelstelling te bepalen binnen de tijd die je ervoor wilt nemen?
  • Tijdsgebonden: heb je een deadline voor wanneer je dit doel wilt bereiken.

Een voorbeeld van een SMART-geformuleerde doelstelling is: Klant X wil tussen 1 juni 2023 en 31 december 2023, 35 leads binnenhalen via Google Ads advertenties.

Wie is je communicatiedoelgroep?

Ik spreek in de alinea’s hierboven constant over je doelgroep, maar belangrijk om te weten is dat je doelgroep waarvoor jij een product of dienst aanbiedt, niet altijd de doelgroep is die je wilt bereiken met marketing. De doelgroep die wilt bereiken met marketing heet de communicatiedoelgroep. Ik leg uit wat de verschillen zijn met een voorbeeld over babyluiers!

Doelgroep van babyluiers: baby’s en ouders. Baby’s zijn namelijk de eindgebruiker bij wie de luier comfortabel moet zitten en absoluut geen pijn mag doen. Daarnaast zijn ouders de gebruiker van de luiers omdat zij de luier om moeten doen bij de baby. Voor hen is het belangrijk dat de luier niet los komt te zitten en dat het niet doorlekt. Dit gaat dus om het daadwerkelijke gebruiken van het product.

Communicatiedoelgroep van babyluiers: moeders. Baby’s kijken geen tv, zitten niet op social media en kopen niet hun eigen luiers. Hun ouders mogen de portemonnee trekken voor luiers. En zelfs hierin is nog onderscheid aan te brengen. Immers, focus is key. Uit onderzoek is gebleken dat de keuze voor een babyluier merk vooral bij de moeder van de baby ligt. Daarom zijn moeders te belangrijkste communicatiedoelgroep voor babyluiers en niet de baby zelf.

Kies je platformen

Waar zijn die moeders dan te vinden en hoe bereiken we ze? Nadat je je doelgroep in kaart gebracht hebt, ga je kijken waar je hen het beste kunt bereiken. Moeder zijn wellicht goed te bereiken op Instagram en kijken erg op tegen andere moeders. Een influencer op Instagram kan hen dus over de streep halen om een bepaald merk luiers te kopen.

Logo van Facebook, Google, Instagram en TikTok.

Verschillende disciplines

Uiteraard zijn er binnen online marketing nog talloze andere middelen waar jij jouw communicatie via kunt voeren. Hieronder leggen we kort de verschillen uit over deze disciplines.

Waar het allemaal om draait met contentmarketing

Contentmarketing is een vak apart. Het is een vak vol met copywriters. Het doel is om met content, de doelgroep ervan te overtuigen dat jij de expert bent. Het gaat dus om de inhoud en het verhaal achter je dienst of product. Je geeft dan meestal ook veel kennis en tips gratis weg om de doelgroep te overtuigen van jouw kunsten.

Jouw merk succesvol maken met social media marketing

Social media marketing heeft alles te maken met het promoten van de producten en diensten van een bedrijf of het promoten van een merk op social media.

Bouwen aan een duurzame strategie met SEO

Zoekmachine optimalisatie (SEO) heeft als doel om jou bovenaan in het organische deel van de zoekresultaten van Google te krijgen. Door je op bepaalde zoekwoorden te richten kun je bovenaan komen te staan op deze zoekwoorden en – resultaten. 

Jezelf op een voetstuk zetten met Google Ads

Zoekmachine advertising (SEA) heeft als doel om jou bovenaan in het advertentie-gedeelte van Google te krijgen. Dit gebeurt meestal op basis van biedingen op bepaalde zoekwoorden. Het is een kunst om je budget op interessante zoekwoorden te zetten en hier zo’n efficiënt mogelijk bod op uit te brengen die je bovenaan laat staan.

Eenvoudig meer conversies binnenharken met Conversion Rate Optimization

CRO is een cruciaal onderdeel binnen digitale marketing. De betekenis is eigenlijk het verbeteren van het conversiepercentage van een website waardoor dus uit hetzelfde aantal bezoekers meer leads, meer verkopen of een ander conversiedoel gehaald worden.

Top-of-mind blijven met e-mailmarketing

Heb jij contactgegevens van je potentiële klanten of klanten? Dan is e-mail automation en marketing uitstekend om top-of-mind te blijven bij je doelgroep. Stuur maandelijkse een mailing of nieuwsbrief, of kies ervoor om e-mailautomation in te zetten om zo een effectieve e-mailcampagne te draaien.

10 vuistregels voor een praktisch online marketingplan

+ een stappenplan

Online marketing is een vak apart. Met deze 10 stappen zet je een sterk plan op dat rendement oplevert.

Download
10 vuistregels voor een praktisch online marketingplan
Online
Patrick | De Social Studio X

Chat nu met Patrick

Hi, Patrick hier! Wij ondersteunen meerdere van onze opdrachtgevers maandelijks op het gebied van Online Marketing.

Benieuwd hoe wij Online Marketing in zouden zetten voor jouw bedrijf? Stuur me een berichtje!