Wat is SEO?
SEO staat voor Search Engine Optimization, kortweg zoekmachine optimalisatie. SEO is het verbeteren van een website met content, met als uiteindelijke doel hogere posities te krijgen in de organische zoekresultaten van de zoekmachines. Aan de hand van verschillende factoren zoals hoe goed je website is, content op de website, zoekwoorden op de website en de website-autoriteit volgens zoekmachines rank je op een bepaalde plek. SEO is simpelweg het hoger ranken in zoekmachines door bepaalde SEO factoren te optimaliseren.
Voordelen van SEO
Search engine optimization (SEO) heeft een tal aan voordelen voor jou met natuurlijk één van de grootste voordelen dat wanneer jouw website beter vindbaar is in zoekmachines, je gratis verkeer naar je website genereert. We zetten de belangrijkste voordelen voor je op een rij.
- Een groot voordeel aan SEO is dat het erg duurzame manier van marketing is. Wanneer je stopt met het investeren in SEO is je resultaat niet ineens verdwenen en blijft het nog een hele tijd doorwerken.
- Bij SEO is alles meetbaar. Door gebruik te maken van Google Analytics kan je alles meten wat je aan search engine optimization hebt gedaan. Al je organische resultaten zijn dan ook zichtbaar en meetbaar in Analytics.
- Aan de hand van linkbuilding kan jij zelf beïnvloeden hoe belangrijk zoekmachines jou gaan vinden. Wanneer jouw website veel relevante links heeft die vanaf andere website komen, krijg jij volgens zoekmachines autoriteit op dat gebied.
- Door SEO juist in te zetten trek je het relevanter verkeer naar je website. Door een zoekwoorden onderzoek te doen, een SEO strategie op te stellen en na te gaan wie je buyer persona’s zijn kun je bepalen wie jouw doelgroep is. Door rekening te houden met bovenstaande punten, maak je een website passen op de zoekintentie van je doelgroep.
Er zijn natuurlijk nog genoeg andere voordelen van SEO op te noemen. We zijn er dan ook zeker van overtuigd dat SEO voor elke bedrijf is in te zetten.
De drie belangrijkste aspecten van SEO
Er zijn drie aspecten die erg belangrijk zijn voor (SEO) Search Engine Optimization, namelijk content, techniek en autoriteit. Deze drie aspecten zijn ook onder te verdelen in on-page SEO, on-site SEO en off-page SEO. Je kunt je website dus optimaliseren op deze drie gebieden om steeds hoger te ranken in de zoekmachines.
Content
Zoekmachines focussen op de content die je op de website plaatst. Ze willen dan ook de meest relevante en kwalitatieve content voorschotelen aan haar gebruikers. Het is dus van belang dat content op jouw website relevant is, kwalitatief sterk is en aansluit waar de doelgroep naar op zoek is. Bij het maken van content voor je website moet je dus goed jouw doelgroep in je achterhoofd hebben en de content echt op hen richten.
In het maken en schrijven van content zijn er nog een tal van opties waar je aan moet denken. Bijvoorbeeld dat je denkt aan heading tags, of ook wel koppen genoemd bij teksten. Ook moet je niet vergeten om afbeeldingen en video’s te optimaliseren door ze alt-teksten te geven. Door content te optimaliseren aan de hand van een title tag en een meta description kun je invloed hebben op hoe je website in de zoekmachines wordt getoond.
Techniek
Een website die technisch goed geoptimaliseerd is, is voor SEO erg belangrijk. Door de technische kant van je website te optimaliseren, zorg je er niet alleen voor dat jouw website gebruiksvriendelijker wordt, maar ook dat die toegankelijker wordt voor de zoekmachines. Zo ben je er zeker van dat belangrijke content op jouw website op de juiste manier gecrawld en geïndexeerd wordt. Daarom is techniek ook één van de drie aspecten die erg belangrijk is voor SEO.
Bij de techniek van de website kun je rekening houden met verschillende punten, waardoor jouw website beter gaat ranken. Zo is een duidelijke structuur van een website erg belangrijk, een website begint dan ook vaak met een homepagina, waar de belangrijkste pagina’s weer onder vallen. Aan de hand van een websitestructuur weten zoekmachines gemakkelijk de hiërarchie van je website te onderscheiden. Wanneer je website niet snel laadt, zullen waarschijnlijk bezoekers ook sneller afhaken. Zoekmachines houden er niet van dat websites niet sle laden en daarom is je website snelheid een belangrijk aspect waar je website op rankt.
Autoriteit
Het laatste belangrijke aspect is de autoriteit van een website. Zoekmachines plaatsen het liefste websites met de hoogste autoriteit bovenaan in de zoekresultaten. Bij autoriteit wordt dan ook uitgegaan dat hoe hoger deze is, des te betrouwbaarder de informatie is die erop staat. De autoriteit van een website wordt eigenlijk alleen maar bepaald aan de hand van backlinks. Hoe meer backlinks en dus websites naar jouw website verwijzen, hoe groter de kans is dat de zoekmachines je op een hogere positie ranken. Wanneer je je autoriteit van de website wil verhogen, is dan ook de enige manier om aan linkbuilding te doen.
Linkbuilding kan op verschillende manieren. Je kunt dan ook beginnen met het aanmelden van je website op relevante startpagina’s of bedrijfsgidsen. Een andere manier is het schrijven van gastblogs waarin je één of meerdere backlinks verwerkt. Een wat moeilijke manier, maar niet onmogelijk is linkbaiting. Dit is wanneer je content maakt met als doel om viral te gaan, waarvoor waarschijnlijk de links vanzelf zullen binnenstormen. Wanneer je bij het maken en schrijven van SEO met deze drie aspecten rekening houdt, ben je al erg goed bezig in de richting om de basis van Search Engine Optimization op te zetten.
Content schrijven voor SEO – blog schrijven (hoe schrijf je content voor seo)
Er zijn eigenlijk een paar punten waar je aan moet denken bij het schrijven van goede content voor SEO. Je begint allereerst met het bepalen van het doel van je pagina. Ga na voor wie je de tekst schrijft en welke vraag deze doelgroep heeft die je wilt beantwoorden. Houd hier goed in het achterhoofd dat je de content altijd voor de bezoeker schrijft en niet voor de zoekmachines.
Probeer je om echt te focussen op één onderwerp per pagina. Door over meerdere onderwerpen op één pagina te schrijven, maak je het voor zoekmachines lastig te begrijpen waar je teksten over gaan. Vergeet natuurlijk niet de zoekwoorden in de teksten te verwerken en eventueel door te linken naar andere pagina’s.
Voeg heading toe aan je teksten en voeg in deze headings ook de zoekwoorden toe. Voor SEO is het belangrijk dat elke pagina maar één H1 heading bevat, zodat het onderwerp ervan duidelijk is. Headings zorgen ervoor dat een pagina beter te lezen is en dat zoekmachines beter begrijpen waar een pagina over gaat. Voeg vervolgens in de alinea’s zoekwoorden toe die vooraan staan. Kortweg zet de belangrijkste content en dus de belangrijkste zoekwoorden zo ver mogelijk bovenaan in een tekst.
Voeg genoeg relevante content toe van je onderwerp. Wanneer je het over SEO hebt en wat het inhoudt, kun je vervolgens ook over voorbeelden van SEO schrijven of hoe je een goede SEO tekst moet schrijven.
Niet te vergeten zijn links naar een andere webpagina’s. Want niet alleen externe links naar je website zijn belangrijk, maar ook interne links helpen mee aan een betere ranking van je website.
Voor het schrijven van content voor SEO zijn deze punten dus zeker niet te vergeten. Al deze punten zorgen ervoor dat jij en je website beter en hoger zullen ranken bij zoekmachines.
Hoe zet je SEO in voor je bedrijf? (uitleg + stappenplan)
Kort gezegd kan je in 6 stappen erg simpel met SEO voor je bedrijf beginnen. SEO is natuurlijk een tijdrovend klusje, maar wanneer je het eenmaal hebt staan is het een erg duurzame marketingstrategie, want wanneer je er mee stopt zijn de resultaten niet zomaar verdwenen. Wij zetten alle stappen voor je op een rijtje.
- Zoekwoordenonderzoek
Je begint allereerst met het bepalen van je doelgroep en wat zijn de vragen die de doelgroep beantwoord willen krijgen. Aan de hand daarvan kun je beginnen met een zoekwoordenonderzoek. Met verschillende tools kun je op de juiste zoekwoorden waar mensen binnen zoekmachines naar zoeken. Deze tools zullen je aangeven wat het zoekvolume is van een zoekwoord en hoe moeilijk of makkelijk het is om te ranken op dit zoekwoord. - SEO waardige content
Nu je zoekwoorden hebt om op te ranken is het vervolgens belangrijk om SEO waardige content te schrijven. Je hoeft natuurlijk niet alleen maar nieuwe content te schrijven, je kunt ook bestaande content optimaliseren, al moet dit natuurlijk nog steeds SEO proof zijn. In de teksten die je schrijft kun je de zoekwoorden verwerken waar jij goed op kan ranken. Wel moet je er om denken dat je zoekwoorden niet te vaak laat terug komen. Zoekwoorden te vaak voor laten komen, wordt keyword stuffing genoemd en zorgt er juist voor dat je ranking wordt verslechterd. - Vul meta titles en meta descriptions in
Wat vaak wordt vergeten, maar wel belangrijk is voor SEO is het invullen van de meta title en de meta description. Hiermee heb je invloed in hoe je website in de zoekmachines wordt getoond. - Los technische problemen op
Een website heeft eigenlijk wel technische problemen. Sommige problemen zijn makkelijker op te lossen dan de anderen, maar het is belangrijk voor Search Engine Optimization dat je website eigenlijk helemaal geen technische problemen heeft. Aan de hand van een site audit kun je vaak al zien welke problemen er op je website zijn en hoe je ze kunt oplossen. - Begin met linkbuilding
De autoriteit van je website wordt bepaald aan de hand van links. Hoe hoger je autoriteit, hoe hoger je rankt bij zoekmachines. Een goede linkbuilding strategie opstellen is daarom niet onbelangrijk. Zo is het slim om links (backlinks) via andere websites te verkrijgen, maar is het ook erg belangrijk dat je interne links goed staan. - Google Mijn Bedrijf
Google Bedrijfspagina oftewel Google Mijn Bedrijf is een persoonlijke pagina binnen het Google Netwerk. Op deze pagina kun je al je belangrijke bedrijfsgegevens tonen, hierbij kun je denken aan je adresgegevens, een beschrijving van wat je doet, openingstijden en recensies. Wanneer jouw bedrijfspagina het beste aansluit op de zoekopdracht dan is de kans ook groot dat jouw bedrijf wordt getoond op Google. Google Mijn Bedrijf heeft dus effect op de vindbaarheid (SEO) van je website. Het is iets wat makkelijk kan worden opgezet, maar vaak wordt vergeten, terwijl het effect heeft op je vindbaarheid.
Hoe kun je de SEO van je bedrijf verbeteren?
Wanneer je de basis van SEO al hebt staan en om de drie belangrijkste aspecten, content, techniek en autoriteit hebt gedacht, kun je je SEO nog optimaliseren. Zo kun je nog eens op de volgende aspecten letten.
- Zoekwoord matches
In je teksten heb je als het goed is al zoekwoorden verwerkt. Om de teksten te optimaliseren kun je aan deze teksten nog zoekwoord matches toevoegen. Onder zoekwoord matches bedoelen we niet alleen directe matches van het desbetreffende zoekwoord, maar ook synoniemen.
- Indeling en lay-out veranderen
Of de content past in de lay-out en dus of het formaat van de content wel past is van belang. Wanneer je teveel lange teksten hebt en maar weinig beeld hebt, is de kans groot dat dit voor je ranking in zoekmachines een negatieve invloed heeft. Zoekmachines denken dan dat je inhoud niet bij de doelgroep past, waarvan denkt zoekmachines denken dat jouw doelgroep is. - Besteed nog meer tijd aan linkbuilding
Wanneer de autoriteit van je website nog niet heel hoog, wil je ervoor zorgen dat je autoriteit omhoog gaat, zodat je steeds hoger in zoekmachines gaat ranken. Linkbuilding zorgt ervoor dat je autoriteit omhoog gaat. Door veel backlinks te krijgen en te werken aan interne linkbuilding zul je merken dat je domein autoriteit hoger wordt.
Wat is lokale SEO?
Lokale SEO is eigenlijk precies wat het zegt. Het is een marketingtechniek waarmee je ervoor zorgt dat je bedrijf wordt gevonden, wanneer klanten of nieuwe klanten zoeken naar een zoekwoord met een lokale zoekintentie. Voor bedrijven met fysieke locaties is dit een erg interessante SEO manier. Het gaat er hier om bedrijven met fysieke locaties met een lokale focus of een bedrijf met meerdere fysieke adressen. Elk bedrijf kan in principe profiteren van local SEO.


SEO & Social media
Wanneer je met je bedrijf actief bent op social media verbeter je automatisch al je vindbaarheid. Want wanneer mensen iets opzoeken op zoekmachines en dit is zo goed weergegeven op je social media, zullen de zoekmachines deze resultaten ook tonen. Social media is alleen niet een manier op via linkbuilden je website beter vindbaar te maken in de zoekmachines. Als dat mogelijk was zou het te gemakkelijk zijn om elke dag bijvoorbeeld twee links op je social media te zetten en te verwijzen naar je website, je zou dan zelfs wel meerdere accounts aan kunnen maken om vanuit daar naar je website te linken. Social media draagt dan ook alleen bij aan de zichtbaarheid en vindbaarheid in de zoekmachines.
SEO & YouTube
Bij YouTube zijn dan wel weer mogelijkheden om te ranken. Hierbij gaat het dan wel vooral over het ranken op YouTube zelf. Google weergeeft ook YouTube video’s als zoekresultaten, maar je zult niet zo gauw bovenaan ranken met een video die je op YouTube hebt staan. Search Engine Optimization is dus wel een erg goede manier om hoger te ranken op YouTube zelf. Elk jaar stijgen het aantal YouTube zoekmachine gebruikers en de concurrentie is in verhouding laag op YouTube, daarom een goede redenen om te starten met SEO op YouTube. Er zijn een paar stappen die je kunt nemen om aan de SEO voor YouTube te werken.
- Begin met een zoekwoorden analyse
Een belangrijke eerste stap is om een zoekwoorden onderzoek te doen. Je moet hierbij wel opletten dat je kijkt naar het zoekgedrag op YouTube, zoekwoorden kunnen namelijk per kanaal verschillen.
- Schrijf een script bij je content
Om zoekmachines te laten weten wat de inhoud van je video is, is het belangrijk om een script bij de video te schrijven in de beschrijving.
- Zoekwoorden verwerken in titel en bestandsnaam
Veel mensen denken hier vaak niet aan, maar wanneer je de zoekwoorden verwerkt in de titel en bestandsnaam wordt automatisch je video beter zichtbaar en dus vindbaar.
- Gebruik tags voor je video
Deze tags kunnen worden gebruikt om je video te optimaliseren. De tags laten de kijker, maar ook de zoekmachine zien waar je video over gaat. Ze dienen eigenlijk als een soort extra beschrijving, waarmee de zoekmachine zowel de context en de content van de video begrijpt.
Dit zijn enkele stappen die al helpen om je video’s beter te laten ranken in de zoekmachine van YouTube. Grote kans dat wanneer je goed rankt in YouTube, zoekmachines zoals Google jou ook tonen in de weergaves van YouTube video’s.
Google Mijn Bedrijf
Google Mijn Bedrijf is een gratis tool waarmee je op een eenvoudige manier je eigen bedrijfsinformatie kan beheren. Je weet precies welke informatie zichtbaar is voor de gebruikers van Google. Google Mijn bedrijf zal als eerste worden getoond, wanneer mensen jouw bedrijf googelen. Mensen vergeten vaak om Google Mijn Bedrijf goed in te vullen of om helemaal in te vullen, maar vergeten daar dus eigenlijk ook een stuk SEO mee. Google Mijn Bedrijf is dan ook belangrijker dan veel mensen denken. Voor een goede vindbaarheid in Google is dan ook zeker van belang dat je je Google Mijn Bedrijf account zo goed mogelijk hebt ingevuld.
Google zal jouw bedrijfsprofiel tonen aan de hand van drie verschillende ranking factoren. Dit is onder andere relevantie. Wanneer jouw bedrijf goed bij de zoekintentie van de gebruiker past is de kans groot dat jouw profiel aan de rechterkant van de google zoekresultaten wordt getoond. Google zal je bedrijf alleen laten zien als je bedrijf ook echt in de buurt aanwezig is. Wanneer je prominent aanwezig bent en blijft, laat je eigenlijk aan Google zien dat je relevant bent, nog steeds bestaat en graag gevonden wilt worden. Zorg er dus voor dat je profiel altijd actief blijft en je zo af en toe een update aan je Google Mijn Bedrijf doet.
De verschillen tussen SEO & SEA (Google Ads)
Er zijn natuurlijk verschillen tussen Search Engine Optimization (SEO) en Search Engine Advertising (SEA). Het grootste verschil tussen SEO en SEA is dat SEO het optimaliseren van je website is om zo organische verkeer te krijgen en bij SEA is het een vorm van betaalde reclame, waarbij je eigenlijk ruimte koopt voor advertenties binnen de zoekmachines. Ook is SEO een langdurig project, waarbij het even zal duren voordat je resultaat ziet, tegenover SEA waarbij je juist direct resultaat krijgt.
SEO zelf doen of uitbesteden?
Door de jaren heen is SEO echt een specialisme geworden en is het dan zeker ook echt iets wat niet zomaar door iedereen te doen is. Het grootste voordeel aan SEO uitbesteden is dan ook dat je heel wat tijd bespaart. Je hoeft dan ook niet zelf bezig met de website of teksten te schrijven. Wij van De Social Studio gaan graag voor je aan de slag om je website vindbaar en zichtbaar mogelijk te krijgen in de zoekmachines. Zien we je gauw eens om met jou over je kansen te spreken?

